Позициите, които Румен Радев през ден изразява по отношение на Украйна

...
Позициите, които Румен Радев през ден изразява по отношение на Украйна
Коментари Харесай

На консултациите: престрелка между ГЕРБ и Радев за позицията му за Украйна

Позициите, които Румен Радев през ден изразява във връзка с Украйна - т.е. никаква военна помощ за нападнатата страна, че такава би ни вкарала във война, че който поддържа Киев за НАТО е войнолюбец и впрочем, станаха мотив за престрелка сред него и поканената на " Дондуков " 2 за съвещания за сформиране на държавно управление като мандатоносител - ГЕРБ.   

Партията на Бойко Борисов и президентът наподобява бяха заровили томахавките по време на кабинета " Петков ", само че ги размахаха още веднъж през днешния ден, откакто тематиката бе повдигната от някогашния министър на външните работи и претендент на ГЕРБ за министър председател в минали мандати - Даниел Митов. 

" Сега ние ще би трябвало да измием този позор ", стартира Митов, припомняйки по какъв начин предишния парламент не можа да събере храброст за изпращане на военна помощ и визирайки импортираните в настоящия планове за предоставяне на такава.

По думите му страната би трябвало бързо да дефинира каква заместваща техника желае в подмяна, както и по кое време и по какъв начин може да се получи тя от страна на евроатлантическите ни сътрудници. Посочи още, че би трябвало и незабавно да изпратим дипломат в НАТО (Драгомир Заков бе отзован, с цел да стане боен министър в предишния кабинет, б.р.), след което се обърна към Радев с думите:

" Много добре знаете какво се случва, България не стои добре в границите на НАТО и сега не се въприема като мощен член на евроатлантическата общественост ".

Радев обаче не се съгласи.

" Аз не знам какви са ви вашите наблюдения, че България се възприема като слаб член на НАТО ", стартира той.

И се стимулира с тезата, че това, че нямаме дипломат, а функционалностите му се поемат от заместител, не било значителен проблем. Чакал редовно държавно управление, с цел да подпише декрет за нов титуляр, който то предложи.

" Дали сме слаб или мощен член зависи от нашите качества. За тези 10 години, когато вашата партия управляваше, какво внесохте в тази войска, че да изнасяте в този момент ", хвърли камък в градината на ГЕРБ президентът

И продължи, че се надявал, че от ГЕРБ знаят какви са формите на придобиване на заместваща техника, времевите параметри, особеностите, какво вършат другите страни, до каква степен са стигнали.

" Ако ще отваряме тази тематика - добре. Ще създадем ретроспекция и ще ви отговорим обществено. Все отново се закупиха бойни самолети, ще бъдат закупени още. Но като си приказваме за какво България е възприемана като слаб член сега: през институциите си България дава доста постоянно разнопосочни сигнали какво е отношението на българската страна за войната в Украйна - че даването на помощ ще ни вкара във войната. Помагайки на жертвите на експанзия, ти да се смяташ за част от военните дейности..., доколкото знам никоя друга страна не е оповестила война на Русия ", разгласи същинският проблем Митов в отговор.

Радев обаче отново взе думата

" Да не удължаваме доста тази полемика, само че да ви кажа: тъй като отивам на съмитите на НАТО, тъй като се срещам с всички европейски водачи, в този момент и на препоръките (на ЕС) - на никое място не съм срещнал укор че България е обезсърчителен член. Никъде няма документ, условие, че би трябвало да даде оръжие. Напротив - прави оценка се тежкото завещание - че нямаме качества. Поговорката " сливи за боклук не е действителна " за България. Няма " давам си остарялото оръжие и получавам ново ".

" Наясно сме и няма да взимаме недомислени или несъгласувани с Министерство на защитата решения ", не остана задължен Митов. Но и Радев продължи да изброява, натъртвайки " нямаме, нямаме, нямаме " - самолети, кораби, машините за пехотата, разследващи системи и така нататък

" Нямаме ги. Нищо от това нямаме. Да минем на друга тематика ", опита да постави точка.

Не това изиска да направи обаче председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, която, до момента в който Митов и Радев спореха, е поискала информация за направеното за армията в трите мандата на ГЕРБ. И на собствен ред изброи: платени хеликоптери Кугър и Спартан, ремонтите на Су и МиГ, финансови раходи за милиарди.

" Да кажете че над 5,2 милиарда в трите бюджета по време на ръководство на кабинетите 1, 2 и 3 е нищо и е тотално неглижиране на българската войска, не е правилно ", обърна се тя към Радев.

Очаквайте детайлности
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР